Uitgifte jodiumtabletten Gemeente Losser

Losser – Het Ministerie van VWS verspreidt vanaf 9 oktober 2017 jodiumtabletten aan bepaalde groepen mensen die tot 100 km rond een kernreactor wonen.

Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt.

Wanneer er een kernongeval plaatsvindt, kan dit gevolgen hebben voor Nederland. De centrales die effect kunnen hebben op Nederland zijn:

de kerncentrale in Borssele en de onderzoeksreactor Petten (Nederland);
de kerncentrales in Doel en Tihange en de onderzoeksreactor in Mol (België);
de kerncentrale in Emsland (Duitsland)

Wie krijgen de tabletten:
mensen tot en met 40 jaar die in een zone van 0-20 km van een kerncentrale of onderzoeksreactor wonen;
mensen tot 18 jaar die in een zone van 20-100 km van een kerncentrale of onderzoeksreactor wonen.
Zwangere vrouwen, ongeacht de leeftijd, wordt ook aangeraden om jodiumtabletten in huis te halen. Zij worden hierover geïnformeerd via de verloskundige of gynaecoloog.
Rond de kerncentrale Emsland in Duitsland (Lingen) geldt een zone van 0-25 en 25-100 km. Dit heeft te maken met het grotere vermogen van die centrale.

Wat betekent dit voor onze gemeente?
Voor alle gemeenten muv Dinkelland en Losser:
Voor onze gemeente betekent dit dat bij alle huishoudens waar kinderen wonen tot 18 jaar in oktober thuis jodiumtabletten worden bezorgd. Als u niet tot de doelgroep behoort, maar wel jodiumtabletten in huis wilt hebben, dan is het mogelijk om bij uw apotheek een doosje jodiumtabletten te kopen.

Voor Dinkelland en Losser:
In 2015 zijn in Twente in de gemeenten Dinkelland en Losser, binnen delen van de postcodes 7587, 7588, 7591 en 7635, al jodiumpillen verspreid door de VRT. Deze adressen ontvangen niet nogmaals jodiumpillen. Deze adressen ontvangen wel een brief waarin dit wordt toegelicht. Voor alle andere adressen in Losser en Dinkelland geldt dat in oktober jodiumtabletten worden bezorgd bij alle huishoudens waar kinderen wonen tot 18 jaar. Als u niet tot de doelgroep behoort, maar wel jodiumtabletten in huis wilt hebben, dan is het mogelijk om bij uw apotheek een doosje jodiumtabletten te kopen.

Kans op incident minimaal
De kans op een incident bij een kerncentrale is en blijft heel klein. Het is echter gemakkelijker en relatief eenvoudig om vooraf tabletten te bezorgen dan om na een ramp snel de distributie te moeten organiseren. Daarom heeft het Ministerie van VWS besloten heel Nederland te voorzien van jodiumtabletten.

Meer informatie
De distributie van jodiumtabletten wordt georganiseerd en gecoördineerd door het Ministerie van VWS. Voor meer informatie kun je terecht bij:

Website: www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl (incl. contactformulier voor e-mail)
Publieksinformatienummer: 1400
Whatsapp: 06 5500 1400
Twitter: @rijksoverheid

(bron: Gemeente Losser)

Het laatste 112-nieuws uit Losser rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Losser! Volg ons ook op Facebook!