Politie waarschuwt voor oplichters

Twente – De Politie waarschuwt alert te zijn voor oplichters die op dit moment weer actief zijn. Met een babbeltruc of wisseltruc proberen oplichters mensen af te leiden, om er vervolgens vaak met geld, pinpassen of sieraden vandoor te gaan.

Babbeltruc
In augustus zijn bij de politie drie meldingen van babbeltrucs en wisseltrucs binnengekomen uit onder meer Enschede, Hengelo en Markelo maar de politie waarschuwt dat ook elders in de regio oplichters actief kunnen zijn.

Bij een babbeltruc wordt er bij – veelal oudere – mensen aangebeld. Vervolgens vindt een gesprekje plaats aan de voordeur of in de woning. Vaak belt men aan de voorkant aan, waarna de handlanger aan de achterzijde van de woning via een deur of raam zijn slag slaat en bankpassen, geld en/of sieraden steelt. Een andere variant van de babbeltruc is het ophangen van een zielig verhaal dat men geld nodig heeft, dit verhaal klinkt zo geloofwaardig dat de slachtoffers het gevraagde geld geven.

De politie verzoekt mensen met klem om nooit een pincode of andere persoonlijke gegevens aan iemand te geven, zelfs niet als de persoon aan de telefoon van de politie of de bank lijkt te zijn. De politie of andere instellingen zullen u nooit verzoeken om pincodes te geven.

Vaak vragen net uitziende mensen om geld te wisselen voor een parkeerautomaat aan bezoekers van een bank of pinautomaat op het moment dat zij net geld opgehaald hebben. Op het moment dat in de portemonnee gekeken wordt of wisselen mogelijk is grist de man/vrouw alle papiergeld of zelfs de hele portemonnee uit de handen en gaat er snel vandoor.

De politie raadt mensen aan om alert te zijn op dit soort praktijken. Een aantal vuistregels om dit te voorkomen:
• Wees altijd gezond wantrouwend. Want: waarom komen ze juist bij u?
• Laat nooit iemand binnen, ook niet in de hal. Regen of geen regen. Sluit de deur, als u even wat op wilt halen.
• Meteropnemers, politieagenten, collectanten of reparateurs hebben altijd een legitimatie bij zich. Vraag er gerust naar. Maar let op: dit geeft geen 100% garantie want er zijn mooie vervalsingen in omloop.
• Bel, als u het niet vertrouwd, het bedrijf of de instelling waarvoor degene aan de deur zich uitgeeft om te informeren of men de persoon aan de deur kent en om te controleren of het verhaal klopt.
• Verwijs mensen die geld willen wisselen naar een bank of supermarkt.

Een gouden regel bij onbekenden aan uw deur: als u alleen thuis bent, laat dan geen onbekende binnen!

Als u het nog steeds niet helemaal vertrouwt, bel dan de politie via het algemene nummer 0900-8844 en leg de situatie uit. Daar zal men u van advies dienen en desgewenst wordt er een politieagent naar u gestuurd voor controle.

(bron: politie)

Het laatste 112-nieuws uit Losser rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Losser! Volg ons ook op Facebook!