OM eist gevangenisstraf tegen de 35-jarige man uit Oldenzaal voor poging tot afpersing en bedreiging

Oost-Nederland – Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft gevangenisstraffen geëist tegen 5 mannen die worden verdacht van een gewelddadige overval en een poging afpersing van een inwoner van De Lutte.

Op 16 juli 2014 werd het slachtoffer bij zijn woning zwaar mishandeld door twee mannen. Hierbij werd zijn keel dichtgedrukt en hij is bedreigd met een pistool. Het pistool werd doorgeladen en het slachtoffer werd ermee tegen zijn hoofd geslagen. Hij werd vastgehouden en meermalen in het gezicht en de buik geslagen. De daders gaven aan dat ze 30.000 euro kwamen halen voor Frits en niet weggingen zonder geld. Uiteindelijk gingen ze er vandoor met 500 euro. Het slachtoffer heeft zwaar letsel opgelopen, waaronder meerdere botbreuken in het gezicht. Het Openbaar Ministerie verdenkt een 25-jarige man uit Oss en een 48-jarige man uit Nistelrode als opdrachtgever van deze afpersing en mishandeling. Bij de man uit Nistelrode zijn ook nog 5.000 XTC pillen aangetroffen in zijn bedrijfspand in Oss en hij wordt ervan verdacht opdrachtgever te zijn van het feit dat volgde op 29 augustus 2014.

Op 29 augustus 2014 waren er drie mannen bij de woning van het slachtoffer. De drie mannen droegen kleding van de motorclub No Surrender. Zij probeerden weer de 30.000 euro te krijgen, dit keer via de klusjesman van het slachtoffer, omdat het slachtoffer niet thuis was. Ook laten ze weten dat het eerdere slachtoffer de aanklacht tegen een van de eerder genoemde verdachten in moet trekken. Het OM verdenkt een 33-jarige man uit Arnhem, een 35-jarige man uit Oldenzaal en een 35-jarige man zonder vaste woon-of verblijfplaats van deze poging tot afpersing en bedreiging.

Tegen de man uit Oss heeft de officier van justitie 6 jaar gevangenisstraf geëist. Hij is door een van de slachtoffers herkend, op zijn navigatiesysteem stond het adres van het slachtoffer ingevoerd, er zijn belastende telefoongesprekken en zijn auto is gezien bij de woning van het slachtoffer en op de vluchtroute.

Tegen de man uit Nistelrode heeft de officier 12 maanden gevangenisstraf geëist vanwege het bezit van de XTC pillen. Voor het medeplegen van de overval en de poging afpersing heeft hij vrijspraak gevraagd voor deze verdachte wegens gebrek aan bewijs.

Tegen de man uit Arnhem heeft de officier 12 maanden gevangenisstraf geëist. Hij is eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten en had de meest prominente rol bij de poging afpersing volgens de officier. Tegen de man uit Oldenzaal en de man zonder vaste woon- of verblijfplaats is 12 maanden cel geëist waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Bij deze drie verdachten maakt het feit dat zij zichtbaar kleding droegen van de motorclub No Surrender deel uit van de dreiging waarmee de poging afpersing gepaard ging.

De rechtbank Overijssel, locatie Almelo, doet over veertien dagen uitspraak.


(bron: Openbaar Ministerie)
(foto’s en video: 112Oldenzaal.nl)

Het laatste 112-nieuws uit Losser rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Losser! Volg ons ook op Facebook!