Marktplaats-oplichters gebruiken nepversie van Tikkie

Twente – Oplichters proberen via een nepversie van betaaldienst Tikkie bankgegevens te stelen. Ook in Almelo en Twenterand zijn er inmiddels slachtoffers.

De mensen achter de phishingsite lijken het vooral te hebben gemunt op verkopers op sites als Marktplaats. Die benaderen ze via WhatsApp onder het voorwendsel geïnteresseerd te zijn in een koopje. Vervolgens vragen ze 1 cent over te maken via de namaakversie van Tikkie en sturen een linkje.

Als de verkoper dat bedrag inderdaad overmaakt, krijgt de oplichter betaalgegevens in handen waarmee hij de bankrekening van het slachtoffer kan leeghalen. Vervolgens sluist de oplichter het geld op de rekening en eventuele spaarrekeningen weg.

De cent is dus niet betaald; maar alleen hierdoor kon er toestemming gekregen worden tot het banknummer van AAB.

Advies

Wees altijd voorzichtig als u iets (ver)koopt via internet. Kijk ook extra uit als iemand zegt bang te zijn voor oplichting. Vaak gaat het dan om onbetrouwbare lieden die hopen dat u een extra stapje zet waar zij misbruik van kunnen maken.

Vraagt iemand een cent over te boeken? Ga er dan niet mee in zee. Zeker als dit zogenaamd via een app als Tikkie of Bunq moet. Dit is totaal onnodig en zeer verdacht. Vaak zijn het phishinglinks die niks met deze apps te maken hebben. Breek de verkoop af!!

(Bron: politie)

Het laatste 112-nieuws uit Losser rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Losser! Volg ons ook op Facebook!