Flinke toename cybercrime in Overijssel, in mei meer cybercrime dan woninginbraken

Overijssel – De eerste 5 maanden van dit jaar zijn de inwoners van Overijssel relatief vaak getroffen door een vorm van cybercrime. Per 10.000 inwoners zijn sinds januari dit jaar 2,3 cybermisdrijven geregistreerd bij de politie, terwijl dit vorig jaar in dezelfde periode nog op 0,4 incidenten lag. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde. 

Het aantal cybercrime-meldingen is in verband met de corona-uitbraak in de eerste vijf maanden van 2020 sterk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In heel Nederland is het aantal meldingen in mei zelfs hoger dan het aantal meldingen van woninginbraak. Ook in Overijssel was dit het geval (119 cybercrime incidenten en 69 woninginbraken).

Inwoners Deventer, Hof van Twente en Kampen vaakst slachtoffer

Van de provincie Overijssel waren de inwoners van Deventer, Hof van Twente en Kampen relatief het vaakst slachtoffer van cybercrime met respectievelijk 5,4, 4 en 4 meldingen per 10.000 inwoners. In Deventer is bovendien de sterkste toename ten opzichte van een jaar eerder: begin 2019 werden er 0,8 meldingen per 10.000 inwoners gedaan.

In Losser en Wierden werden relatief gezien de minste cyberincidenten geregistreerd: 0,4 incidenten per 10.000 inwoners.

Corona en cybercrime

Uit een eerdere analyse van VPNGids.nl bleek bovendien dat Nederland internationaal in de top 10 stond met de meeste corona scam sites. Nu online shoppen sinds de corona-uitbraak in populariteit is gestegen, is de kans dat mensen in dergelijke nepsites trappen ook toegenomen.

David Janssen, cyber security analist bij VPNGids zegt hierover: ”We zien de afgelopen tijd een sterke toename in verscheidene vormen van cybercrime. Ook veel partnerorganisaties die met cybersecurity bezig zijn berichten hierover. Niet alleen zijn er een groot aantal nepwebsites en nepwebshops opgedoken sinds Covid-19, maar ook vriend-in-nood fraude (veelal via WhatsApp), identiteitsfraude en malicieuze apps in de Play Store en App Store zijn in opkomst. De cijfers van mei 2020 zijn uiterst verontrustend in mijn ogen.”

Het complete onderzoek, met cybercrime-statistieken per provincie en gemeente, alsmede analyses van enkele deskundigen, is hier te vinden.

Het laatste 112-nieuws uit Losser rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Losser! Volg ons ook op Facebook!